Sveriges kommuner och landsting (SKL) har yttrat sig över grundlagsutredningens betänkande En reformerad grundlag (SOU 2008:125). I grundlagsutredningen föreslås att det ska bli lättare att få igenom en folkomröstning i kommun eller landsting. Idag är det fullmäktige som beslutar om en folkomröstning ska hållas, men det föreslås ändras till att om 10 procent av de röstberättigade kommunmedlemmarna föreslås att en folkomröstning ska hållas om inte en kvalificerad majoritet av fullmäktiges ledamöter avvisar förslaget.
Sveriges kommuner och landsting intar i sitt remissvar en kritisk hållning till ett sådant förslag genom att peka på ett antal risker. Man menar att det skulle stärka olika särintressen, risk för att folkomröstningar genomförs i frågor som inte lämpar sig för detta, det skulle kunna utnyttjas av främlingsfientliga krafter eller med udden mot utsatta grupper. Vänsterpartiet har reagerat kraftigt mot denna uppfattning och menar att SKL:s uppfattning antyder att medborgarna inte är kapabla att förstå eller fatta rätt beslut. Man menar också att det ger uttryck för en felaktig människosyn.
Personligen delar jag till stora delar SKL:s uppfattning och jag förstår inte alls vad det har med människosyn att göra. Men faktum är att förslaget riskerar bidra till en försvagning av demokratin, och inte minst den representativa demokratin. Vi har en respresentativ demokrati med direktvalda företrädare som har till uppgift att väga samman olika intressens åsikter och som utifrån det ska fatta beslut som tar hänsyn till helheten. Med ett ökat antal folkomröstningar som riskerar bli följden av förslaget, så kommer de som är starka och kan ta sig fram i samhället att gynnas och helhetsperspektivet i beslutsfattandet kommer missgynnas. Detta betyder inte att representativ demokrati inte kan förenas med deltagande demokrati, men den utvecklingen bör ske på andra sätt genom t. ex ett ökat inslag av medborgardialoger. Så jag vill alltså i likhet med SKL:s remissyttrande försvara dagens ordning och låt oss sedan komplettera den med andra former för att utveckla och stärka den kommunala och regionala demokratin.