torsdag 9 april 2009


Tydligt samband mellan miljöpåverkan och antalet fåglar

I en rapport från Naturvårdsverket som getts i samarbete med Sveriges Ornitologiska förening presenteras resultaten från en inventering av Sveriges drygt 250 häckande fågelarter och hur antalet individer förändrats de senaste 30 åren. De senaste 30 åren är det fler arter där antalet individer har minskat än som ökat. Minskningen har drabbat flera vanliga arter i jorbrukslandskapet och skogslandskapet. T. ex är Sånglärkan en fågel som drabbats mycket hårt. Orsakerna är ett alltmer rationaliserat jorbruk- och skogsbruk och om inget görs riskerar vissa arter försvinna helt. Men det finns också arter som ökat, det gäller t. ex rovfåglar, gäss och svanar. Det beror huvudsakligen på insatser från samhället iform av ökat skydd, minskad jakt, ändrad markanvändning och minskad giftbelastning. Samtidigt finns det arter som ökat som en följd av ökad övergödning och klimatförändringar. Alla ökningar är därför inte positiva ur ett natur- och miljövårdsperspektiv.


Vad kan vi dra för slutsatser av detta? För det första att det är nödvändigt med insatser från samhället för att bromsa en negativ utveckling på miljöområdet. För det andra att minskningen och ökningen av fågelarter är en bra indikator på tillståndet i naturen och miljön. Vi måste nu alla bidra så att pågående insatser för natur- och fågelskydd fortgår och ytterligare kan stärkas. För att klara de nationella och internationella miljömålen om nyttjande av och bevarande av biologisk måmgfaldmåste betydligt hänsyn tas till de areala näringarna jord-och skogsbruk. Dessa omfattar mycket stora arealer och därmed omfattar de majoriteten av alla fåglar och de får därför extra stor betydelse.


Så ut och skåda fåglar under påsken för naturen och miljöns skull. Har du tur kanske du får se en havsörn sväva uppe i skyn precis som på bilden. Chansen är ganska stor.


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar