onsdag 15 april 2009

Doldisarna i politiken
I dagarna så träffades ett gäng politiska sekreterare som arbetar för vänsterpartiet i kommuner- och landsting runt om i landet för att utbyta erfarenheter. En sådan träff har efterfrågats under en längre tid, men ej blivit verklighet. Ofta möter jag människor som undrar vad en politisk sekretare gör för någonting, när man svarat på den obligatoriska frågan - vad jobbar du med och man svarar att man är politisk sekreterare i landstinget. Svaret brukar ofta bli i stil med, jag stöttar och hjälper politiker i deras arbete. Analyserar ärenden, skriver förslag, diskuterar med andra partier, förberder debatter osv. Reaktionen blir ofta efter en sådan beskrivning - vilket oerhört kul och intressant arbete.
Yrket är alltså tämligen okänt för allmänheten trots att vi faktiskt finns återgivna i kommunallagen, men vem tusan läser den som kvällsläsning, så kanske inte så konstigt. Vad många kanske dessutom inte tänker på är politiska sekreterares stora betydelse för politikers och politikens utforming i parlamentariska församlingar. Somliga menar att deras inflytande är så starkt att de förstärker tjänstemännens makt på bekostnad av de demokratiskt valda politikerna. De skulle också bidra till onödiga spänningar mellan partier och politiker i diskussionen om sakfrågor i sin iver att alltid försöka skapa publicitet för sina egna syften.
Förmodligen är dessa risker tämligen överdrivna och istället bidrar politiska sekretare till att vitalisera debatten och därmed demokratin genom sin kreativitet i nära samspel med opolitiska tjänstemän och förtroendevalda politiker. Men naturligtvis finns det tillfällen då politiska sekreterare informellt påverkar politiska ställningstaganden och beslut på ett sätt som inte känns helt lyckat ur demokratisk synvinkel. Å andra sidan är informell maktutövning någonting som alltid funnits och förekommer allt mer i samhället som helhet, så det är inget unikt för den politiska sfären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar