tisdag 17 augusti 2010

Satsa på "cykelbutler" i Stockholm

Jag har upptäckt det underbara med att cykla till och från jobbet. Det blir ca 1,4 mil/dag. Det ger gratis motion, frisk luft, bidrar till en renare miljö och man mår bättre psykiskt och fysiskt. Faktum är att det faktiskt är ganska många som cyklar. Detta trots att Stockholm är en enormt dålig cykelstad och obefintliga satsningar görs för att förbättra tillgänglighet och service för cyklister. Det är oerhört trångt och cykelnätet är inte tillräckligt utbyggt. Det leder ofta till en påtagligt ökad olycksrisk och stämningen blir ofta dålig mellan cyklister, fotgängare och bilister. Att det är så dåligt gör naturligtvis att det är färre som tar cykeln än vad som skulle vara möjligt att uppnå. Det är dåligt för miljön och den enskildas hälsa.

Jag anser därför att följande satsningar borde göras för att stimulera ett ökat cyklande och för att redan belöna dom som redan cyklar kontinuerligt:
  • Gör en ordentlig satsning på utbyggnad av cykelnätet och bredda nuvarande cykelbanor. Tillskapa också särskilda omskörningsfiler.
  • Ordentliga servicestationer för cykel längs med de mest trafikerade cykelbanorna. Dessa ska vara bemannade med en "cykelbutler" som kan serva cykeln, men också springa ärenden som man sedan kan hämta på hemvägen.
  • Det borde finnas cykelkärror till uthyrning. Det är bra om man t. ex vill handla på hemvägen.
  • Boklåningsautomater borde även kunna sättas upp längs de stora cykelbanorna (inte bara i tunnelbanan). Även uthyrning av film borde funka.
  • Dagis och förskolor bör i högre utsträckning förläggas i anslutning till de stora cykelstråken, så att det blir enkelt att lämna sitt barn även när man cyklar.
  • En stor reklamkampanj med fördelarna med att cykla till och från jobbet och på fritiden borde initieras omedelbart.

Det finns säkert ännu fler och bättre förslag för att göra Stockholm till attraktiv cykelstad för alla. Låt oss driva dessa frågor stenhårt i valrörelsen för hälsan och miljöns skull.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar