måndag 16 augusti 2010

Jakten på medelklassväljarna i Stockholm

Socialdemokraterna presenterar idag förslag på DN debatt hur "livspusslet" ska förenklas genom att erbjuda lite olika tjänster i tunnelbanan. Du ska lämna din tvätt, beställa mat, handla, jobba på nätet mellan stationerna och lämna barnen på dagis precis ovanför tunnelbanan.
http://www.dn.se/debatt/nar-ska-vi-stockholmare-fa-tid-att-alska-och-skratta-1.1153624

Jag kan tycka att en del av dessa tjänster är ganska tilltalande och det är lätt att känna igen sig i en situation där det ibland är svårt att hinna med allt. Det finns så mycket man vill hinna med på fritiden, men det finns också ett yttre tryck på sånt som måste hinnas med som t. ex laga god och ekologisk mat, hålla sig i fysisk form och hålla kontakten med alla goda vänner. Även om detta är roliga saker, så kan det ibland leda till negativ stress.

För mig påminner förslaget om RUT-tjänster i hemmet, fast här är det fråga om en sorts mobila RUT-tjänster i tunnelbanan som jag antar ska subventioneras via landstingsskatten. Om man ändå ska erbjuda skattesubventionering av den här typen av tjänster, vilket jag inte tycker, så skulle det väl vara lika bra att någon kom hem till mig och diskar, lagar mat och tvättar osv.

Det finns två förslag som bättre skulle bidra till att minska stressen. Förkorta arbetstiden och låt fler arbeta istället för att några ska jobba för mycket. Då skulle man hinna med det som (S) ska utföras av privata utförare i tunnelbanan. Inför livskunskap som obligatoriskt ämne i skolan där man får lära sig hantera privatekonomi och planera sin vardag tillsammans för att den skall fungera bra. I filmen "baddjävlar" av Lars Molin förekommer citatet "överklassen skyr inga medel". I årets valrörelse gäller - "partierna skyr inga medel för att vinna medelklassväljarna i Stockholm".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar