tisdag 8 september 2009

Många nya böcker om andra världskriget

Andra världskriget tycks även fortsättningsvis röna ett stort intresse bland allmänheten och särskild historieintresserade. Det kommer hela tiden nya och intressanta böcker och inte minst gäller det nu. Det är inte utan att man ibland känner en viss stress över att inte hinna läsa alla böcker. Det skulle naturligtvis vara helt omöjligt och förmodligen heller inte nödvändigt, eftersom det sker en del upprepningar. Många böcker om andra världskriget är ofta fulla av detaljer om militära strategier, information om vapen och diverse flygplanstyper osv. Den typen av militärhistorisk litteratur fyller säkerligen sin funktion. För egen del känner jag ett större intresse för andra världskriget och viktiga politiska ställningstaganden. Särskilt intresse har jag känt för den svenska regeringen och riksdagens agerande under andra världskriget. På det temat finns ett antal intressanta biografier: Den är en biografi om Sveriges utrikesminister Christian Gunther av Henrik Arnstad, http://www.christiangunther.se/, den andra är en biografi om Torgny Segerstedt av Kenne Fant, http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/artikel_35397.svd

Dessa biografier vill jag verligen rekommendera varmt om intresse finns för andra världskriget och Sveriges agerande. Det ger en bra bild av den svenska debatten med utgångspunkt från två personer som spelade en avgörande roll i den debatten och varför det blev som det blev. Rätt eller fel.

Just nu läser jag en tämligen ny bok av den brittiska historikern Antony Beevor om D- dagen. Han har tidigare skrivit bl.a. böcker om Spanska inbördeskriget och Slaget om Stalingrad. Ganska snart kommer han komma ut med en bok som behandlar hela andra världskriget. http://sv.wikipedia.org/wiki/Antony_Beevor

Alldeles nyligen har Svante Nordin kommit ut med boken "Fyra som förde krig", (kan köpas på boklubben Clio). Clio är en superbra boklubb för historiskt intresserade. De anordnar föredrag och historiska resor dessutom. Rekommenderas!

Det finns alltså all anledning att se fram mot mycket härlig höstläsning om man är intresserad av historia och andra världskriget. Jag antar att det blir som vanligt att detta ämne kommer avhandlas när man träffar sina kompisar över några bira. Krig bruykar vara ett hett samtalsämne, både dåvarande och nuvarande.

1 kommentar: