tisdag 8 september 2009

Bekämpa Timbros förslag om vårdsparkonton!

Den borgerliga tankesmedjan Timbro presenterade nyligen en rapport vid namn "Hälsosamt sparande". Förslaget som presenteras syftar till att importera ett amerikanskt system med vårdsparkonton som människor skattefritt samlar ihop till. På så sätt skulle vi gå från en solidariskt finansierad sjukvård till en modell där varje enskild individ betalar efter betalningsförmåga. Detta skulle naturligtvis leda till en djup och onödig orättvisa. Varför slå sönder en framgångsrik modell för att istället införa något som USA vill bort ifrån?

Skälen som Timbro anger för att överge en framgångsrik modell är att resurserna inte kommer räcka i framtiden, utan att genomföra omfattande skattehöjningar. Dessa uppfattningar bygger ofta på märkliga prognoser av borgerliga ekonomer vars främsta syfte tycks vara att ge argument för införandet av en annan mer ojämlik modell.

Till och med Svenska Dagbladets ledarsida tycks uppfatta brister i Timbros förslag. De skriver: "Hur ska människor kunna spara till de summor som krävs när marginalerna redan är små? Ja det kan verkligen fråga sig och särskilt när vi nu ser och vet att borgerlig politik alltid leder till ökad arbetslöshet med ökade inkomstlyftor som en direkt konsekvens. Svenskan tycks även inse att vårdsparkonton kommer leda till "vård på ojämlika villkor"Svenskan pekar också mycket riktigt på att "det kommer kräva en högre grad av marknadsanpassning". Det är naturligtvis detta som är meningen, att driva på marknadsanpassningen. Tyvärr så sker detta redan idag, inte minst i Stockholms läns landsting där sjukvården alltmer förvandlas till vilken vara som helst. Låt oss gemensamt försvara den solidariskt finansierade sjukvården och se till att höj era röster mot Timbros förslag.

Här kan du läsa artikeln där Timbro presenterar sitt förslag om Vårdsparkonton och ledaren i Svenskan:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3478431.svd
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3483801.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar