fredag 11 september 2009

Från problembeskrivning till alternativ politik - det börjar bli bråttom

Har precis läst rapporten "Högerpolitiken klyver Sverige" http://vansterpartiet.se/images/stories/media/dokument/rapporter/Hgerpolitiken_klyver_Sverige_-_mallad_09_09_09-1.doc som tagits fram av en ny arbetsgrupp inom ramen för det rödgröna samarbetet. Sedan tidigare finns ju ett antal arbetsgrupper som ska forma en gemensam politik för att vinna valet 2010. Den nya arbetsgruppen har till uppgift att som man skriver "gå husesyn i folkhemmet".

Jag tror det kan vara klokt att ta fram ett antal rapporter som beskriver verkligheten så som det faktiskt har blivit med borgerlig politik. Det är ett samhälle som alltmer har dragits isär. Ökade ekonomiska och sociala skillnader. Samtidigt ser jag risker med att beskriva Sverige som ett land där ingen välfärd längre existerar och att allting var oerhört bra innan den borgerliga alliansen tog över 2006. Det fanns naturligtvis brister innan, men skillnaden är att skillnaderna nu har ökat ytterligare. Det förs nu en medveten politik för att skillnaderna mellan dom som redan hade mycket och dom som redan hade det ganska knapert. Utgångspunkten måste vara, allt var inte bra tidigare heller, men nu går det åt fel håll och vi har förslag som kommer minska skillnaderna och stärka välfärden.

Det är meningslöst att ifrågasätta om samarbetet är bra eller inte. Nu är det bestämt att de rödgröna ska forma en gemensam politik för ett annat och bättre Sverige. En grundförutsättning för att lyckas är att vi tänker positivt. Jag ska dock inte sticka under stolen med att jag känner en viss oro för att någon form av gemensam regeringsplattform ska presenteras föränn i augusti. Det riskerar leda till alltför mycket spekulationer om vilka frågor man är överens om. När valet nu blir en tydligare kraftmätning mellan två block och två statsministerkanditater i presidentliknande former så blir frågan om regeringsduglighet särskilt framträdande. Därför blir det särskilt viktigt att enas om de stora dragen i politiken i hysat god tid, inte minst den ekonomiska politiken. Jag hoppas därför att vi ganska snart kommer få se tydliga avtryck från de andra arbetsgrupperna som har till uppgift att presentera gemensam politik. Jag är fortfarande optimistisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar