onsdag 27 maj 2009

EU förhindrar en progressiv politik på lokal nivå!

För många känns kanske frågorna som behandlas i EU- parlamentet långt borta, men faktum är att de beslut som fattas där på ett påtagligt sätt påverkar den lokala politiska nivån i kommuner och landsting. Enligt uppskattningar som gjorts så har omkring 70 procent av de frågor som diskuteras politiskt i EU koppling till kommuner och landsting. Det kan t. ex handla om miljö, arbetsmiljö, arbetstider, tillsynsfrågor och EU:s påverkan på kommunerna i sin roll som tjänsteproducent. På ett flertal områden riskerar EU:s regler och lagar att försvåra för kommun och landstingspolitiker att bedriva en progressiv politik på lokal nivå som prioriterar medborgarnas bästa framför marknaden. Här kommer fyra exempel på hur EU genom sin styrning försvårar:

Varje år spenderas mer än 400 miljarder på offentlig upphandling i Sverige. I relation till bruttonationalprodukten så är det något av de mest omfattande i hela EU, ca 23 procent i förhållande till Sveriges BNP. Vänsterpartiet anser att den offentliga upphandlingen måste kunna användas på lokal nivå för att ställa tydliga krav på närproducerat, miljömål, kollektivavtal eller sociala hänsynstaganden. EU betraktar dock offentlig upphandling som en del av den inre marknaden, där marknaden och fria konkurrensen alltid prioriteras. Därmed försvårar EU möjligheterna att ställa progressiva krav inom miljö, djurrätt och sociala hänsynstaganden.

I Sverige har vi sedan länge allmännyttiga bostadsbolag. Bolagen drivs gemensamt utan vinstintressen och kan fungera som ett viktigt verktyg för att stärka hyresgästernas demokratiska inflytande. I Stockholm har de borgerliga ständigt bedrivit hetsjakt på allmännyttan och dess hyresgäster, men nu får de också draghjälp av EU för att påskynda processen. Under 2005 anmäldes det svenska systemet till EU- kommissionen av den Europeiska fastighetsägarunionen EPF. De privata fastighetsägarna menade att den svenska allmännyttan stred mot EU:s statsstödsregler och konkurrensregler. För att kommunerna ska få ha kvar sina allmännyttiga bostadsbolag måste de marknadsanpassas och drivas kommersiellt och med vinstsyfte. Sverige måste ta strid mot EU:s regler för att försvara den svenska allmännyttan och för att kommunernas handlingsutrymme vad gäller den lokala bostadsförsörjningen måste utvecklas.

Sjukvården ska främst beslutas i landstingen och den skall vara soldariskt finansierad utifrån den grundläggande principen om att alla människor ska ha samma rätt till en högkvalitativ hälso- och sjukvård utifrån behov. I september 2008 presenterade EU- kommissionen sitt förslag till sjukvårdsdirektiv. Direktivet syftar till att skapa ett borgerligt ”fritt vårdval” i hela EU och konkurrensutsätta vård. Det betraktar EU som en del av modernisering av offentliga sektorn. Vänsterpartiet anser att sjukvården ska förbli ett nationellt och regionalt ansvar. Samarbete mellan länder är bra, men det kräver verkligen inte att vård- och hälsotjänster avregleras.

Det finns ett omfattande ansvar för tillsyn bland kommunerna. Tillsynen kan beröra folkhälsa, livsmedel eller byggnadsverksamhet. Det omfattande och komplicerade lagstiftningsarbetet i EU försvårar ofta och ibland försämrar tillsynen på lokal nivå. Ett ex på där det blivit sämre är kontrollen av svenska fiskodlingar som blir färre efter att ett nytt EU direktiv införts. Vänsterpartiet vill verka för att den kommunala tillsynen inte försvåras av snåriga regler och lagar från EU.

Det är viktigt att du använder dina medborgerliga rättigheter och går och röstar i EU- parlamentsvalet söndagen den 7 juni. Genom att lägga din röst på det EU kritiska partiet – vänsterpartiet – så bidar du till att vi även fortsättningsvis ska kunna driva en progressiv politik på kommunal och landstingsnivå för miljö- och sociala rättigheter och för en sjukvård efter behov.
Andreas Falk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar