onsdag 27 maj 2009

Tema EU: EU driver på marknadsanpassningen av sjukvården!

När EU godkände tjänstedirektivet 2006 så tog vänsterpartiet ställning emot detta. På samma sätt är vänsterpartiet lika starka motståndare till EU:s nya avregleringsinitiativ, det så kallade patientrörlighetsdirektivet. Det syftar till att skapa ett borgerligt ”fritt vårdval” i hela EU och konkurrensutsätta offentlig vård. Därmed spelar EU de privata sjukvårdsföretagen rakt i händerna och uppfyller det som står högt upp deras önskelista.

Än så länge kan inte EU tvinga Sverige att privatisera sjukvården, men det kan mycket väl bara vara en tidsfråga innan EG- domstolen beslutar att den svenska offentliga sektorn utgör ett konkurrenshinder för privata tjänsteföretag. Det finns redan flera EG- domar som slagit fast att i princip alla tjänster har ett så kallat allmänt ekonomiskt intresse, även den offentliga sektorn. Den bilden förstärks nu av sjukvårdsdirektivet som skapar en marknad för sjukvårdstjänster i EU.

Genom sjukvårdsdirektivet blir det möjligt för EU patienter att söka vård utomlands och ”hoppa över kön”, vilket innebär att de ansvariga läkarna och politikerna tappar makten över prioriteringarna. Det leder också till att kostnaderna inte längre kan styras nationellt genom förhandsbesked om vård vilket leder till ökade kostnader för sjukvården inom hela EU. Den avreglering av sjukvården som genomförs från EU leder till en vård som styrs av efterfrågan och inte behov längre. Vård utomlands riskerar därför ske på bekostnad av inte lika resursstarka grupper med större vårdbehov.

Vänsterpartiet är väl medvetna om att det finns brister i sjukvårdens tillgänglighet och att köerna är för långa inom vissa områden. Men det är ett nationellt problem som måste lösas genom effektiviseringar och ökade investeringar i personal och behandlingar. Det fria vårdvalet i EU kommissionens förslag till sjukvårdsdirektiv bör istället ersättas med en rätt att få vård i en persons närmiljö. Det finns starkt för det i opinionsundersökningar som gjorts i EU som visar att hela 90 procent av medborgarna i EU vill få sin vård där de bor.

EU:s politik har också stor inverkan på ländernas folkhälsoinsatser. Det görs en del som är ganska bra, men fortfarande är det den fria rörligheten och ekonomisk tillväxt som styr den politiska inriktningen. Det får negativa konsekvenser för folkhälsan genom t ex EU:s frihandelspolitik när det gäller alkohol som leder till ökat antal alkoholrelaterade sjukdomar, skador och dödsfall i synnerhet bland socialt och ekonomiskt utsatta grupper

De sociala skillnaderna i ohälsa ökar också p.g.a. EU:s protektionistiska jorbrukspolitik som främjar konsumtion av mindre nyttiga produkter som fett och socker och begränsar konsumtionen av frukt och grönsaker speciellt bland låginkomsttagare.

För vänsterpartiet är det viktigt att värna det nationella beslutsfattandet över hälso- och sjukvården och att beslut fattas på lägsta effektiva nivå. Därför är det ett brott mot dessa principer att EU tar alltfler beslut som leder till en konkurrensutsättning av vården. Det fria borgerliga vårdvalet EU måste skrotas och det måste finnas fortsatt krav förhandstillstånd vid utlandsvård. Vård ska ges efter behov, inte efter betalningsförmåga.
Andreas Falk



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar