onsdag 20 maj 2009

Psykiskt sjuka inte farligare än andra

De tidigare våldsdåden som inträffade för ett antal år sedan och som var relaterade till människor med psykisk sjukdom ledde fram till en omfattande debatt om psykiatrins brister, vilket i grunden har varit positivt, men också till en intensiv hetsjakt inte minst från media på psykiskt sjuka där de utmålas som mycket farliga och mer aggressiva än människor som inte är psykiskt sjuka.
Därför är den studie som nu presenterats av Niklas Långström, våldsforskare på KI oerhört viktig. Studien bekräftar det som jag tror många redan har förstått att psykiskt sjuka inte är några livsfarliga individer som när som helst kan explodera och begå våldsbrott. Men att i kombination med droger så ökar risken att begå våldsbrott.
För att undvika ytterligare vansinnesdåd liknande dom vi fick bevittna för några år sedan menar en del att vi behöver utveckla olika kontrollinstrument för att kunna kontrollera vilka som kan betecknas som farliga. Jag är inte emot detta, det behövs, men det får inte bli en ensidig fokusering på kontroll.
Tänk om vi skulle lägga lika mycket resurser på att utveckla ett bra omhändertagande för dom som har både missbruk och psykisk sjukdom inom psykiatrin, då skulle vi kunna få verkliga resultat. Dessutom handlar det väldigt mycket om utbildning och kunskap om hur människor med psykisk sjukdom ska bemötas. Här finns idag stora brister inte minst i de kommunala verksamheterna. Så låt oss fokusera på rätt saker framöver.
Media har genom sin okunskap och snedvridna fokusering där psykiskt sjuka människor betraktats som farligare än andra bidragit till en kulturförändring i samhället, där många idag sätter likhetstecken mellan psykisk sjukdom och våld. Det är beklagligt, särskilt som RSMH genom informationskampanjer under flera år lyckades vrida pendeln åt ett annat håll och acceptansen och förståelsen för psykisk sjukdom hos befolkningen ökade. Min förhoppning är att KI studien ska bidra till en mer nyanserad debatt framöver och att resurser riktas till rätt och effektiva insatser. RSMH har mitt fullständiga stöd i den här debatten.
Hela studien kan läsas här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar