torsdag 19 augusti 2010

Ökad öppenhet i tunnelbanan borde vara en självklarhet

Moderaterna har alltid gjort sig kända för att vilja använda "hårdare tag" som enda metod för att förhindra lagöverträdelser. Förhindrandet av ganska få fuskåkare i T-banan är inget undantag. Men det finns en annan väg att gå. Vänsterpartiet föreslår idag att T- banespärrarna börjar slopas och att man börjar med de stora knutpunkterna där det passerar mest folk till och från arbetet varje dag.

Till skillnad från moderaterna så ser vänsterpartiet till behoven och resenärernas intressen. Det är ett perspektiv som finns i flera andra stora europeiska städer där T-banespärrarna slopats. Det gäller t.ex i Wien, Berlin, Helsingsfors och Hamburg.

Kostnaden för utbyggnaden av det nya spärrsystemet är omfattande. Det är pengar som istället skulle kunna användas till mer personal i T-banan som kan bidra till ökad trygghet och ökad informationsspridning. Många upplever idag otrygghet i T-banesystemet, varför det vore önskvärt med satsningar inom detta område. Självklart ska det också finnas biljettkontrollanter i T- banesystemet, men jag är alldeles övertygad om att människor kommer vara villiga betala för sin resa om de känner sig välkomna och möts av trevliga trafikvärdar istället. Man kommer vara beredd att betala för ökad trygghet och öppenhet.

http://www.dn.se/sthlm/v-vill-oppna-t-banesparrar-1.1156027

Med moderaternas politik blir signalen oerhört kluven; åk gärna med T- bana och kollektivt, men förvänta dig att det är svårt att ta sig in och förvänta dig inget trevligt bemötande. Det ska vara svårt att ta sig in och ut i det moderata T-banesystemet. Systemet prioriteras framför resenärernas behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar