torsdag 22 april 2010

Det är skillnad på vinst och vinst

Debatten om vinstdrivande välfärdstjänster som finansieras av skattepengar har debatterats till och från under en period och kommer förmodligen bli en viktig fråga i valrörelsen. Åtminstone om delar av vänstern får bestämma. Borgerliga politiker, men även socialdemokrater hävdar att det inte finns några problem med att t. ex privata vårdföretag gör vinst på skattebetalarnas bekostnad. Det viktigaste måste väl ändå vara att den privata utföraren ger kvalitativt bra och tillgänglig sjukvård.

Utvecklingen mot en kraftig ökning av privata utförare inom offentlig sektor har drivits fram medvetet under många år av borgerliga tankesmedjor och organisationer som t. ex Vårdföretagrna, Timbro och Svenskt Näringsliv. Dessa organisationer har gjort förarbetet och sedan har det bara varit för Moderaterna och deras jasägare i övriga borgerliga partier att genomföra politiken i praktiken.

I spåren av politiken har följt många allvarliga konsekvenser; svårare att planera sjukvården, vårdkedjor slås sönder, en alltmer efterfrågestyrd vård och s.k. vårdmarknad där de stora hela tiden köper upp de små. De stora som dominerar är Carema, Aleris och Capio. Dessa gör ofta stora vinster som går långt utöver normala vinstmarginaler. De utnyttjar alla tänkbara kryphål i svensk skattelagstiftning för att slippa betala skatt och det är en myt att de återinvesterar en stor del av sin vinst i utveckling av verksamheten.

Dessa övervinster som stora riskkapitalbolag gör på skattebetalarnas insatta pengar och som de sedan varken återinvesterar eller betalar skatt på till svensk välfärd, kan aldrig rättfärdigas eller accepteras.
Detta är ena sidan av myntet. För det är inte rimligt att rakt av driva uppfattningen att all vinst ör av ondo och aldrig kan tillåtas. Det finns ju mindre privata verksamheter, som t. ex en liten fotvårdsmottagning som startas av 3 personer och där dom kanske endast tar ut ca 1% i vinst/år och där det mesta går tillbaka tillbaka till verksamheten. Det är naturligtvis inte dessa företag och vinster som ska stoppas. Detsamma gäller idella organisationer och även de som drivs av landstinget. En viss vinst och överskott måste naturligtvis accepteras. Det är skillnad på vinst och vinst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar